Nieuwsbrief van ’t Rechthoes (najaar 2020)

Onze externe nieuwsbrief; met nieuwtjes en weetjes die jou/jullie en ’t Rechthoes aan gaan. 

Op deze manier willen wij onze communicatie verbeteren, de verbinding met onze cliënten en hun ‘achterban’ stevig houden en voeden.  

We wensen je veel leesplezier! 

Groeten van team en directie t Rechthoes 

Samen…… ook met stagiaires… 

Wij staan voor kwalitatief hoogwaardige zorg, zorg nabij en ‘zonder fratsen’  en in openheid. Als kleinschalige organisatie hebben we korte lijntjes en weten we elkaar goed te vinden. Sfeer vinden wij belangrijk en wat was dat goed voelbaar bij de officiële opening van de Bruchterbeekweg, Brucht afgelopen januari ! De tijd vliegt, we naderen alweer het einde van 2020. Velen zullen terug kijken op een.. raar jaar!! Laten we de moed niet in de schoenen laten zakken en ook de goede punten blijven zien want die waren er ook. Het ‘samen gevoel’ bij die opening met grote opkomst lijkt erg lang geleden omdat ‘het nu’ ons ook best regelmatig opslokt. 

We hechten waarde aan ons netwerk, de mensen om ons heen, om cliënten heen en het belang van ‘het samen beter kunnen maken’. 

’t Rechthoes bood ook het afgelopen jaar dagbesteding, 24-uurs zorg/beschermd wonen en ambulante hulp (aan huis). Dat deden we met 12 collega’s samen. Er kwamen twee stagiaires bij (wonen) en er zal een derde deze maand starten (dagbesteding) en zijn we met een vierde voor dagbesteding bezig. 

De nieuwe stagiaires stellen wij bij deze graag even nader aan een ieder voor. 


========================================================================

Mijn naam is Mark en ik ben 20 jaar oud. Ik woon in Hardenberg en woon hier samen met mijn ouders, zusje en mijn zus. Ik heb de opleiding veehouderij niveau 4 afgerond en ben nu begonnen met de opleiding Social Work in Zwolle. Ik zit nu in het tweede leerjaar.  Mijn eerste jaar heb ik ervaring opgedaan bij de Baalderborg. Hier heb ik samengewerkt met mensen met een verstandelijke beperking. Hier heb ik erg veel plezier gehad en heb ik ontzettend veel geleerd. Nu in het tweede leerjaar hoop ik een leuke stage bij ’t Rechthoes te gaan krijgen. Als ik kijk naar mijn eerste paar weken gaat dat zeker goed komen. Ik vind het een ontzettend leuke groep en werk prettig samen met de collega’s en de bewoners. 

Mijn hobby’s zijn voornamelijk voetballen en het uitgaan met vrienden. Ik voetbal in het derde team bij HHC en ik doe dit altijd met veel plezier. Hier voetbal ik samen met jongens die ik al heel lang ken en dat maakt het toch een beetje een vriendenteam. In het weekend ben ik vooral te vinden bij mijn vrienden. We hebben een erg gezellige groep waarin we vaak uit gaan. Helaas kan dit door de corona niet meer doorgaan maar we proberen elkaar zoveel mogelijk te spreken, weliswaar met de coronaregels in achtneming.  

Ik hoop dit komende jaar veel te gaan leren bij ’t Rechthoes en ik hoop dat het een gezellig en leerzaam jaar wordt. 

Groetjes Mark 

========================================================================

Mijn naam is Lisa, ik ben 20 jaar oud en ik woon in Bergentheim, hier woon ik met mijn ouders en mijn zusje. Op dit moment zit ik veel thuis in verband met het coronavirus maar normaal gesproken zit ik op school, dit is nu helaas allemaal online. Ik studeer op dit moment  maatschappelijke zorg niveau 4. Voor mijn niveau 4 opleiding heb ik al een niveau 3 opleiding afgerond. Ik zit nu in mijn laatste jaar niveau 4 (als het goed is). Dit doe ik allemaal op het Landstede in Zwolle.  

Ik ben van plan om hier na nog een 2-jarige HBO opleiding te gaan doen, dit wil ik doen in Leeuwarden. Het lijkt me leuk om daar op kamers te gaan. Verder doe ik in het dagelijks leven normaal gesproken veel dingen met mijn vrienden, voornamelijk op zaterdag naar de kroeg maar dat gaat helaas even niet. Ik vind het ook leuk om dingen met mijn familie te doen. 

Ik heb het erg naar mijn zin en ga met plezier naar mijn stage, dat is natuurlijk het belangrijkste. 

Groetjes Lisa 


========================================================================

Met elkaar! 

Met deze stagiaires hopen wij bij te dragen aan goede collega’s van de toekomst in ons mooie werk. Samen met hen, en onze cliënten bovenal, staan we sterk in deze bijzondere tijd waarin COVID van grote invloed is op ons dagelijks leven. Voor ons allemaal, maar voor onze cliënten in het bijzonder, is het een stressvolle tijd die niet zelden gepaard gaat met eenzaamheid. 

Intern hebben wij beleid gemaakt over hoe het aantal bestemmingen tegen te gaan en natuurlijk met elkaar vorm te geven aan de landelijke richtlijnen. Voor een deel van onze cliënten is dat heel erg moeilijk. We hebben daarin elkaar hard nodig en we willen graag dat het netwerk van onze cliënten met ons samenwerkt. Met elkaar goede afspraken maken, die haalbaar en veilig zijn. Met elkaar onze cliënten goed ondersteunen om dit soort uitdagingen te doorstaan. De psychische belasting is voor iedereen groot, graag nemen wij de komende weken contact op met jou/je familie/netwerk om samen te kijken hoe het veilig en fijn kan blijven. Onze cliënten hebben jullie extra hard nodig nu! 

Liefde, Hart, Samen, Aftelkalender Voor Valentijnsdag

VRIJWILLIGERS GEZOCHT! 

We zoeken nog vrijwilligers die ons willen helpen ook. Vertel het voort! We zoeken iemand die wil koken met onze bewoners.  

Vrijwilliger gezocht voor maandag t/m vrijdag! 
Voor onze woonvoorziening zijn wij op zoek naar koks die het leuk vinden om  

samen met onze bewoners te koken en te eten. 
Uiteraard werken wij Coronaproof, op 1,5 meter etc 
Vind je koken leuk, heb je affiniteit met onze doelgroep en tijd over? Vraag meer informatie aan en/of meld je aan via de mail: [email protected] o.v.v. vrijwilliger gezocht 

We zijn inmiddels erin geslaagd om de afgelopen 8 maanden Corona buiten de deur te houden! Maar, er was meer gaande het afgelopen jaar, al zijn we het er over eens dat dit een grote impact had op ons allen! 

Onze locatie Bruchterbeekweg te Brucht is inmiddels een dik jaar open en we hebben hard gewerkt. Er zijn wat cliënten bij gekomen en ook wat vertrokken; we zitten nagenoeg vol bij wonen. Het team bleef redelijk stabiel. 

Het jaarlijks presenteren van de ervaringen binnen wonen en dagbesteding aan familie/het netwerk geeft een goed beeld van hoe onze cliënten onze zorg ervaren. Het Inspraakhuis heeft meerdere thema’s en die willen wij allemaal op groen hebben en daar ligt de komende tijd onze focus op! 

Het is een ‘continu leren’ voor het team en dat deden we ook dit jaar weer met bijscholingen en Heidagen. ISO certificering omdat we staan voor kwaliteit, cursussen Situationeel begeleiden/EHBO & calamiteiten & BHV kwamen voorbij. 

 1. Het zéker nu, in deze rare Corona tijd, belangrijk is dat onze bewoners zelf een EHBO- setje hebben? Een thermometer is daarin een heel belangrijke! 
 1. Sommige bewoners gaan wel enorm snel wat betreft familiegrootte haha. Het afgelopen jaar werd 1 van onze bewoners wel DRIE keer oom!! 
 1. Tot je 27e zijn er diverse opties voor de toekomst: Ben je jonger dan 27 jaar en heb je geen baan of afgeronde opleiding? Dan ben je bij het Jongerenteam aan het juiste adres. Hier krijg je hulp en advies bij het vinden van een opleiding, een baan of een combinatie hiervan. Daarnaast kun je bij het Jongerenteam informatie krijgen over een inkomensvoorziening, vacatures, een beroeps- of schoolkeuzeonderzoek, schulden en (jeugd)hulpverlening. Zie onze nieuwsbrief van het voorjaar 2020 
 1. Als je een bijstand uitkering ontvangt, dat je vanaf dit jaar de regels rondom Vermogen zijn veranderd?  Een nieuwe auto hoort bij vermogen dus geef dat door om gedoe te voorkomen 
 1. De regels rondom WAJONG zijn dit jaar o.a. wat betreft studiemaatregelen veranderd en in januari veranderd er meer- dan gaat de hoogte van de uitkering anders berekend worden 
 1. Onze Dagbesteding altijd open is? In die zin dat we dat aanbod beschikbaar houden, ook tijdens schoolvakanties? Voor sommige cliënten is het heel belangrijk een vast ritme te behouden en daarom sluiten wij niet meer tijdens de bouwvak periode 
 1. De Wet Zorg en Dwang geeft ons dit jaar als overgangsjaar, volgend jaar moeten we hierop goed zijn voorbereid. Gelukkig hebben wij zelden te maken met onvrijwillige zorg en geldt deze wet maar voor een deel van onze cliënten. Wij staan voor samenwerking en daarmee de vrije keuze/vrijwillige zorg 
 1. De bewoners van onze locatie in Lutten allemaal hun tuin deze zomer hebben gepimpt; met leuke tuinkabouters, planten en lampjes! 
 1. De bewoners van de Bruchterbeekweg en Lutten mee helpen met koken 
 1. Dat de daken van de Bruchterbeekweg weer stralen! Na een grondige wasbeurt van Pro Cleaning Hardenberg, Albin Bosscher!  
 1. Een bewoner van de Bruchterbeekweg haar woning aan het opknappen (nieuw behang en laminaatvloer) is met behulp van begeleider en haar partner.  
 1. https://www.extrahandenvoordezorg.nl/ Je hier om extra handen kan vragen/ een ieder zich kan aanbieden om te helpen in de zorg? 

Als afsluiter dit plaatje: 

Bedankt voor het lezen!